Teknologia tekee lukemisesta mahdollista kaikille

Lukeminen on mahtava harrastus, josta on paljon hyötyä kaikenikäisille. Lukeminen aktivoi meitä aivan eri tavalla kuin vaikkapa television katselu, sillä se pakottaa mielen kuvittelemaan luettuja asioita ja kehittää samalla kielellisiä kykyjä. Lukemiseen kannustetaankin meillä Suomessa kaikenikäisiä aina vauvasta vaariin, ja jokaiselle löytyy varmasti omia mielenkiinnon kohteita vastaavaa ikätasoista lukemista.

Tietokoneen suuri näyttö mahdollistaa lukemisen vanhallakin iällä

Me suomalaiset olemme yleisesti ottaen innokasta lukukansaa. Jo varhain aloitettu lukuharrastus jatkuu yleensä koko ihmisen elinkaaren ajan. Monet joutuvat kuitenkin vanhemmalla iällä vähentämään lukemistaan tai jopa lopettamaan sen kokonaan näkökyvyn heikentyessä. Tämä on harmillista, sillä lukemisesta on myös ikäihmiselle äärettömän paljon hyötyä aivojen aktiivisena pysymisen kannalta. Mikäli lukemista haluaa jatkaa, mutta paperisten kirjojen teksti on auttamattoman pientä ja jos e-kirjojen fontti ei suurimmassakaan koossa ole riittävän kookas, kannattaa siinä tapauksessa harkita suurta tietokonenäyttöä lukuharrastuksen ylläpitämiseen. Esimerkiksi laadukas imac 21 5 on mukavankokoinen tietokone, jonka suuren näyttöruudun äärellä jaksaa lukea kirjoja pidempäänkin. Tarvittaessa tekstin koon saa säädettyä hyvinkin suureksi, jolloin heikentynyt ikänäkö ei muodostu lukemisen esteeksi.

E-kirjojen huima suosio ei ota loppuakseen

Etenkin kuluneen vuosikymmenen aikana monet ovat innostuneet lukemaan e-kirjoja erilaisten lukulaitteiden tai esimerkiksi älypuhelimen kautta. E-kirjapalveluiden suosio onkin noussut tasaiseen tahtiin vuosi vuodelta, sillä kirjoihin pääsee käsiksi huomattavasti helpommin kuin esimerkiksi kirjastoon suuntaamalla. On kuitenkin myös suuri joukko ihmisiä, jotka vannovat henkeen ja vereen paperisten kirjojen nimeen, eikä ihme, sillä perinteisiin kirjoihin liittyy aivan omanlaista viehätysvoimaansa, jollaista elektroniset laitteet eivät pysty vastaamaan.

Lukemisen siirtyminen sähköisiin laitteisiin etenee kuitenkin vääjäämättä. Monet nykypäivän lapset tottuvat jo pienestä pitäen valitsemaan sähköisestä kirjastosta itselleen mieluisimmat kirjat luettavaksi ja pyyhkivätkin mutkattomasti kirjan sivuja tabletilla tai älypuhelimella. Vaikka paperisia kirjoja ostetaankin yhä jossain määrin, ovat monet suomalaiset kirjailijat huomanneet kirjoista saatavien tulojen painottuvan yhä enemmän erilaisiin elektronisiin kirjapalveluihin. Yhteiskunta muuttuu ja lukijat sen mukana, mutta luettiinpa kirjoja millä tavalla hyvänsä, on ilahduttavaa se, että lukeminen on monelle vielä tänäkin päivänä tärkeä harrastus.