Kirjasta tulee monelle aikuiselle ensimmäisenä mieleen nidottu teos, tavallinen romaani. Sellainen valkoiselle paperille painettu, kansikuvaa lukuun ottamatta kuvaton kirja, jonka jokainen on lukenut, olipa se sitten faktaa tai fiktiota, jännitystä tai romantiikkaa. Sellainen kirja useimmiten onkin, mutta kirjoja on myös muissa formaateissa.
Perinteinen kirja on kovakantinen kirja, mutta sen rinnalle on noussut pehmeäkantinen pokkari, joka on edullisempi painaa. Pokkarit ovatkin lisänneet suosiotaan etenkin kevyessä viihdekirjallisuudessa. Pokkarit ovat edullisempia kuin kovakantiset kirjat ja sopivat hyvin vaikkapa matkalukemiseksi.
Paperille painetussa kirjassa voi kuvien lisäksi olla myös kolmiulotteisuus, jolloin kirja on ponnahduskirja. Aukeaman auetessa esiin nousee asetelma, joka tekee kirjasta kolmiulotteisen. Nykyään tällaisia näkee lasten kirjoissa, mutta alun perin liikkuvat osat havainnollistivat filosofisia teorioita.
On myös paperittomia kirjoja, kuten äänikirjoja. Äänikirjoissa alkuperäisen kirjan tekstiä ei ole dramatisoitu kuten kuunnelmissa, mutta mukaan on voitu lisätä äänitehosteita. Äänikirjoja ”lukevat” tai kuuntelevat näkövammaisten lisäksi myös muut, esimerkiksi MP3-muodossa lenkillä tai autoa ajaessaan. Äänikirjan suosioon on vaikuttanut tietotekniikan kehittyminen. Nykyään ei enää vaadita ihmistä lukemaan kirjaa äänitiedostoksi, vaan työ voidaan tehdä nopeasti ja edullisesti koneääntä eli syntetisaattoria käyttäen. Äänikirjan ongelmana on monessa tapauksessa oikean kohdan hakeminen keskeytyksen jälkeen. Kuten tavallisiakin kirjoja, myös äänikirjoja voi lainata myös kirjastoista.
E-kirjat eli sähkökirjat ovat uusimpia kirjan aluevaltauksia. E-kirjaa voi lukea tietokoneelta, tabletista tai erilliseltä lukulaitteelta. Tietokone on kirjaan verrattuna hankala kapistus pitää kädessä tai sylissä, mutta tabletti on jo kevyempi kuin kirja. On myös hankittavissa lukulaitteita, jotka tuovat lukukokemuksen lähemmäs oikeaa kirjaa. Tämä johtuu laitteen näytöstä, joka on tableteista poiketen ilman taustavaloa toimiva, värähtelemätön ja sähköisen paperin tekniikkaa hyödyntävä. Näin se on silmille yhtä ystävällinen kuin aito paperi. Ennustetaankin, että e-kirjat valtaavat tilaa perinteisiltä, paperille painetuilta kirjoilta. Sen hankkiminen on helppoa, kirja vain ladataan netistä tai ostetaan muistikortilla. E-kirjoina on julkaistu myös kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat jo menneet umpeen. Tällöin kirjan hankinta voi olla ilmaista. Sähköisessä kirjassa on monia etuja, mutta sen suosio ei ole lisääntynyt niin nopeasti kuin kuviteltiin. Lukijat kuitenkin hieman vierastavat kirjan lukemista näytöltä ja kaipaavat perinteisen kirjan tuntua. Lukulaitteisiin ollaankin lisäämässä aidon kirjan tuntua paksummilla kansikuorilla, paperin kahinaa muistuttavalla äänellä sivua käännettäessä ja jotkut innovaattorit puhuvat jopa sähköisesti tuotettavasta aidon kirjan tuoksusta. Sähkökirja yleistyy varmasti, mutta miten pitkän ajan se vaatii? Yleistyminen ei kuitenkaan vie paperikirjoja kadotukseen, sillä niistä tulee vähitellen bibliofiilien aarteita.